Uitstapjes in de regio

Ancona

Deze havenstad is gebouwd tegen de helling van de Monte Conero. Vanuit diverse punten heeft men een mooi uitzicht over de haven en de Adriatische Zee. Ondanks de zware bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, die grote delen van het historische centrum wegvaagden, telt de stad nog vele bezienswaardigheden. De vroegmiddeleeuwse kathedraal San Ciriaco ligt net buiten het centrum. Niet ver daar vandaan liggen de resten van een Romeins amfitheater. Aan de haven staat de 14 meter hoge triomfboog van Trajanus uit het jaar 100. Andere belangrijke gebouwen zijn het Lazzaretto, eveneens aan de haven en de kerken Gesù en S. Maria della Piazza.

Conero-gebergte

Het gebergte van de Conero, 572 meter, is van verre al te zien, het is de enige berg aan dit deel van de Adriatische kust. Vanuit zee rijzen de witte hellingen steil omhoog. De gebied is tot natuurpark verklaard. De plaatsen Numana en Sirolo zijn populaire badplaatsen. Loreto, op een paar kilometer afstand van zee, is een belangrijk bedevaartsoord.

Jesi

De bedrijvige stad Jesi heeft de bijnaam Milaan van de Marken. De Romeinen stichtten de stad in de tweede eeuw voor Christus onder de naam Aesis. Jesi heeft een goed geconserveerd middeleeuws centrum met een indrukwekkende stadsmuur. In het binnenland liggen niet ver van het kunststadje Fabriano de wereldberoemde grotten van Frasassi.

Grotten van Frasassi

Ontdek de tijdloze schoonheid.
De Grotte di Frasassi zijn een van Europa’s grootste opengestelde grotten voor publiek. Het is tevens een van de meest spectaculairste van de wereld . Ze liggen ten zuidwesten van de plaats Jesi. De grotten die helemaal door het water zijn uitgeslepen zijn een bezoek meer dan waard. Dit grottenstelsel werd pas in 1948 ontdekt. De spelonken zijn meer dan 18 km lang waarvan 1000 m toegankelijk voor publiek. Op 27 september 1971 ontdekte men nog een groot gedeelte , de Grotta Grande del Vento ( grote grot van de wind ). Deze is zo groot dat gezegd wordt dat de hele kathedraal van Milaan er wel in past. Sinds 1974 kan men deze grotten bezoeken.
Het prachtige schouwspel van stalagmieten en stalactieten is verlicht met vele kleuren. De ruimtes zijn door middel van loopbruggen met elkaar verbonden. De plafonds zijn op sommige plaatsen wel 240m hoog. Het unieke van deze grotten is dat ze groot en hoog zijn en helemaal verlicht. Ze zijn alleen te bezichtigen onder leiding van een gids en de toer duurt ongeveer 75 min . Ze zijn op een paar uitzonderingen na het gehele jaar geopend. Op afspraak is er een blauw pad te volgen voor 12 jaar en ouder of men kan het rode pad volgen door tunnels , langs glijbanen en verborgen kamers met prachtige uitzichten .

Pin It on Pinterest

Share This
Call Now Button